Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι «Πότε Βούδας – Πότε Κούδας»

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι «Πότε Βούδας – Πότε Κούδας» (βίντεο).
Η ιστορική συνάντηση του Παοκτζή ηγέτη με τον Μανώλη Ρασούλη ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του 28/05/2015 Κατηγορίες: FEATURED, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Ετικέτες: Γιώργος Κούδας, Θεσσαλονίκη, Μανώλης Ρασούλης, ΠΑΟΚ, πατέρας, Πέτρος Βαγιόπουλος, ποδόσφαιρο, Πότε Βούδας Πότε Κούδας 80174-rasouliskoudas Ένοχοι και Αθώοι Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Μανώλης Ρασούλης, συναντήθηκε με τον «μάτζικ» όπως τον αποκαλούσε Γιώργο Κούδα και εξομολογήθηκαν στη δημοσιογράφο Κρυσταλία Πατούλη άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν τους. Μίλησαν για την ιστορία του τραγουδιού «Πότε Βούδας Πότε Κούδας», το αριστερό τους παρελθόν και παρόν, το ρεκόρ του Κούδα στο βιβλίο Γκίνες και τα λόγια του πατέρα του, που ακόμα του φέρνει δάκρυα στα μάτια. Όπως αποδείχτηκε, πρόλαβαν οριακά, αφού η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του μουσικού.
Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά όπως έλεγε ο ίδιος για την Θεσσαλονίκη: "Εκτός από την ηχογράφηση της Εκδίκησης της γυφτιάς, η Αθήνα για φι, χι, ψι λόγους με εξέβρασε επί ξύλου κρεμάμενο εδώ και σιγά σιγά, μου παρέσχε δουλειά και κάπως στανιάρισα από την ένδεια της Αθήνας. Επίσης, το 70% των σχέσεών μου με το άλλο φύλλο, κατά μυστήριο τρόπο, ήταν και είναι Σαλονικιές. Όμως αυτό που με συγκλονίζει είναι η περίπτωση του βαφτισιμιού μου, του Πασχάλη, ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες που με τη φίλη μου Κ.Φ. γίναμε ανάδοχοι γονείς και είναι ένα πλάσμα ολομόναχο που το αγαπήσαμε και το αγαπάμε όσο τίποτα. Νομίζω ότι ο Πασχάλης είναι η κύρια αιτία που παραμένω στη Σαλονίκη".
Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά όπως έλεγε ο ίδιος για τη Θεσσαλονίκη: «Εκτός από την ηχογράφηση της Εκδίκησης της γυφτιάς, η Αθήνα για φι, χι, ψι λόγους με εξέβρασε επί ξύλου κρεμάμενο εδώ και σιγά σιγά, μου παρέσχε δουλειά και κάπως στανιάρισα από την ένδεια της Αθήνας. Επίσης, το 70% των σχέσεών μου με το άλλο φύλλο, κατά μυστήριο τρόπο, ήταν και είναι Σαλονικιές». Η «κάργα Αριστεράντζα» του Ρασούλη και η συμβουλή του πατέρα Κούδα στον γιο του Όπως είπε ο Γιώργος Κούδας : «Ο πατέρας μου ήταν αριστερός, κυνηγήθηκε, πήγε εξορίες και στον πόλεμο πιάστηκε όμηρος, αλλά γλίτωσε. Όταν στα παιδικά μου χρόνια πήγα το πρώτο μου ταξίδι με την Εθνική Νέων στις χώρες του τότε «παραπετάσματος» και είδα ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά να πάρουν ένα ψωμί, γύρισα και του είπα «Πατέρα εμείς είμαστε κομμουνιστές τώρα;» και εκείνος μου απάντησε: «κοίταξε να δεις παιδί μου δεν είναι να ‘σαι κομμουνιστής, δεξιός ή δεν ξέρω κι εγώ τι, είναι να’ σαι άνθρωπος. Τα πάντα, και τα συστήματα ακόμα, εξαρτώνται από τον άνθρωπο».

Ο Μανώλης Ρασούλης από την άλλη θυμήθηκε την απάντηση που του έδωσε ο πατέρας του όταν τον ρώτησε ο ίδιος γιατί δεν πήρε τη σύνταξη που δικαιούταν από την Εθνική Αντίσταση: » Ήταν κι αυτός σκληρός ΚΚΕ, πήγε στην Αλβανία, μετά εξορία, στις φυλακές των Ιταλών και όταν δίναν τις συντάξεις για την Εθνική Αντίσταση, του λέω «Δεν θα πας να πάρεις τη σύνταξη»; Μου λέει «Εγώ πολέμησα για την πατρίδα μου, δεν πολέμησα για τη σύνταξη». Περάσαμε κι εμείς από την Αριστεράντζα κάργα. Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας αποκάλυψε πως το ποδόσφαιρο ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Από 12 ετών γαλουχήθηκε μέσα σε αυτό. " Το να γνωρίσεις έναν Μανώλη Ρασούλη, έναν Μίκη Θεοδωράκη, έναν Χαρίλαο Φλωράκη και να σου πουν 5 κουβέντες, γιατί δεν πιστεύω ότι όλοι ξέρανε για τον αθλητισμό, απλά άκουγαν για τον Γιώργο τον Κούδα, ο οποίος δεν ήταν μόνο ένας αθλητής ήταν και άνθρωπος με αξίες. Το 74 βγήκα και είπα ότι είμαι ΚΚΕ και σε πολλούς φάνηκε ξινό, αλλά είχα το θάρρος και τη γνώμη να το εκφράσω, ασχέτως αυτών που μου έλεγε ο πατέρας μου". Στα 49 του χρόνια ο Γιώργος Κούδας έκανε μια φιλική συμμετοχή σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις 504 συμμετοχές σε μια ομάδα και το ότι αγωνίστηκε από 16 χρονών σε αυτή τον κατέγραψαν στο ρεκόρ Γκίνες Το ρεκόρ Γκίνες,ο ΠΑΟΚ και τα δάκρυα για τα λόγια του πατέρα του Ο «Μεγαλέξανδρος» – όπως τον αποκαλούν οι Θεσσαλονικείς- του ελληνικού ποδοσφαίρου εξομολογήθηκε πως σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του θεωρεί τη δήλωση που έκανε ο πατέρας του σε μια εκδήλωση που είχε γίνει προς τιμήν του. Όταν του ζήτησαν να πει δυο λόγια για τον γιο του εκείνος απάντησε: «Τι να πω εγώ για το παιδί μου, μιλάει όλο το γήπεδο γι” αυτόν». Είναι μια στιγμή που δεν μπορεί να ξεχάσει και όποτε την βλέπει σε βίντεο του έρχονται δάκρυα στα μάτια, αφού δυο χρόνια μετά ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Στα 49 του χρόνια ο Γιώργος Κούδας έκανε μια φιλική συμμετοχή σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις 504 συμμετοχές σε μια ομάδα και το ότι αγωνίστηκε από 16 χρονών σε αυτή τον κατέγραψαν στο ρεκόρ Γκίνες.

Στην καριέρα του έβαλε περίπου 170 γκολ και αν δεν μεσολαβούσε η διετής αποχή από τα γήπεδα εξαιτίας της περιπέτειας με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ, θα ήταν σίγουρα περισσότερα. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για εκείνη την δύσκολη περίοδο της αποχής από τα γήπεδα ο Γιώργος Κούδας απάντησε: «Υπήρξε μια λάθος κίνηση από πλευράς του πατέρα μου, που δηλαδή ιστορικά αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Αντιστάθηκε ο κόσμος και σε μία άλλη ανομία που προσπάθησε να γίνει και δεν την άφησε να εξελιχθεί. Με αποτέλεσμα να γυρίσω πίσω στον ΠΑΟΚ και να γίνει όλο αυτό που μάλλον έπρεπε να γίνει.
Δεν μπορούσα να φύγω από τον ΠΑΟΚ. 12 χρονών υπέγραψα το δελτίο και δεν γινόταν να έχεις την ευχέρεια της μεταγραφής όπως είναι σήμερα, ήσουν δέσμιος αυτής της υπογραφής.
Μόνο με τη συναίνεση που δινόταν σπάνια τότε, αλλά εδώ είχε γίνει ολόκληρος πόλεμος. Όποιος θα έβαζε την υπογραφή του θα τον κρεμούσαν από το Λευκό Πύργο».
Η ιστορία του τραγουδιού «Πότε Βούδας – Πότε Κούδας» που έγραψε ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος
Ο Μανώλης Ρασούλης αποκάλυψε πως ο Κούδας τρόμαξε όταν άκουσε στο ραδιόφωνο για πρώτη φορά το τραγούδι. «Έβαλα μπροστά το αυτοκίνητο και… έπεσα επάνω στο «Κούδας» και λέω τι έχω κάνει;»
 Όταν ρωτήθηκε ο μουσικοσυνθέτης για την έμπνευση του να «ταιριάξει» τον Βούδα με τον Κούδα ο ίδιος απάντησε:«Η ουσία του βουδισμού είναι να παίρνεις τη ζωή σαν παιχνίδι.
Ο Βούδας από τη μια πλευρά το δίδασκε αυτό και ο Κούδας από την άλλη δίδασκε το ίδιο, αλλά στο ανθρώπινο επίπεδο:
Πως το παιχνίδι είναι η ξανακατακτημένη παιδικότητα που ονομάζουμε «βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο!».
 Γιατί ο Γιώργος ήταν «βραζιλιάνος» ποδοσφαιριστής, ήταν μάτζικ! Έτσι μου «έκατσε» πολύ στιχουργικά, το Βούδας – Κούδας.
Και εγώ πλέον λέω «και Βούδας και Κούδας» δηλαδή έχουμε και το ανθρώπινο και το θεϊκό. «Μακάρι να αντιλαμβανόμασταν τη ζωή μας σαν ένα παιχνίδι που έχει μαγεία, μας οδηγεί κάπου, στη γνώση, στην απελευθέρωση, στη λύτρωση.
Να ζούμε όπως ο Κούδας έπαιζε μπάλα. Αέρινος, δυνατός, μάτζικ. Παιχνίδι με νόημα, ζωή με νόημα. Ελπίζω να βάλω κι εγώ –πολιτιστικά μιλώντας- γκολ στα δίχτυα της άγνοιας.»
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πώς ενώθηκαν από τον συνθέτη Πέτρο Βαγιόπουλο οι στίχοι του τραγουδιού, που ήταν σκόρπιες προτάσεις του Ρασούλη στο περιοδικό «Αυγό....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/afti-ine-i-pragmatiki-istoria-piso-apo-to-thriliko-tragoudi-pote-voudas-pote-koudas-vinteo-i-istoriki-sinantisi-tou-paoktzi-igeti-me-ton-manoli-rasouli-ena-chrono-prin-apo-ton-thanato-tou/


Είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς - Η Πόντια από την Τραπεζούντα

Η Πόντια από την Τραπεζούντα που συγκλόνισε: Είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 04/06/2015 - 18:37
Τελευταία δημοσίευση: 18:37Κοινωνία
Η Πόντια από την Τραπεζούντα που συγκλόνισε: Είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς - ΒΙΝΤΕΟ

Στο χθεσινό ταξίδι της εκπομπής «World Party» με τον Σάκη Τανιμανίδη και τον Γιώργο Μαυρίδη οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Πόντο. Το συνεργείο της εκπομπής επισκέφθηκε την Τραπεζούντα και τα γύρω χωριά, με σκοπό να εντοπίσει ο Σ. Τανιμανίδης το χωριό από το οποίο κατάγονταν οι πρόγονοί του.
Στα χωριά της Τραπεζούντας που επισκέφτηκαν οι παρουσιαστές τις εκπομπής ήρθαν αντιμέτωποι με μια μεγάλη έκπληξη. Συνάντησαν δύο ηλικιωμένες κυρίες που πραγματοποιούσαν γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους, οι οποίες μιλούσαν ποντιακά.
«Κι εμείς είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς!» ανέφερε η μία από αυτές στην ποντιακή διάλεκτο.
«Μην μας δείξετε στη δική μας τηλεόραση γιατί θα μας σκοτώσουν!» εκμυστηρεύτηκε η μία από τις δύο κυρίες τη στιγμή που η ομάδα της εκπομπής τις αποχαιρετούσε για τον επόμενο σταθμό τους, την Παναγία Σουμελά.
πηγή

Δείτε το βίντεο από 36ο λεπτό


World Party - Κωνσταντινούπολη - Πόντος (S03-E15 Istanbul - Pontus)

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2015


 ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2015

Καλούμε σε Διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα: "Δεν διαπραγματευόμαστε τις κοινωνικές και εργατικές μας ανάγκες" την Πέμπτη 4 Ιουνίου, 7 μμ. ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ.
Το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης που ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες είναι μια ενότητα «από τα κάτω» και αφορά την κοινή δράση εκατοντάδων εργαζομένων και ανέργων απ' όλη την Ελλάδα. Το Καραβάνι που πλαισιώνεται συνεχώς από νέους αγώνες, αποτελείται από ανθρώπους εργατικών/κοινωνικών συλλογικοτήτων και αγωνιστές που αποφάσισαν να πορευτούν όρθιοι και να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους αρνούμενοι να αποδεχτούν τη λογική της ανάθεσης και του «τέλους της ιστορίας». Οι πραγματικές αιτίες της κοινωνικής καταστροφής που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια δεν θα ακυρωθούν αν εμείς δεν αυτενεργήσουμε για να τις καταργήσουμε στην πράξη μέσα από νέους ακηδεμόνευτους αγώνες.

Σήμερα μέσα από τις ανοιχτές συνελεύσεις που ακολούθησαν με ολοένα διευρυνόμενη συμμετοχή, το καραβάνι μετασχηματίζεται στον κοινό τόπο αυτών που «γίνονται η αλλαγή που θέλουν να δουν γύρω τους» και παλεύουν μαχητικά στους χώρους τους αλλά και στο δρόμο για να το πετύχουν.

Στο δρόμο που πήραμε και αποφασιστικά ανοίγουμε καθημερινά με φαντασία και κινηματική δράση, στεκόμαστε αλληλέγγυοι το ένα εγχείρημα στο άλλο, ο ένας αγώνας με τον άλλο. Ξέρουμε πως αυτά που μας χωρίζουν είναι ελάχιστα μπροστά σ' αυτά που μας ενώνουν. Αρνούμαστε στην πράξη τον κοινωνικό αυτοματισμό/κανιβαλισμό, τον τεχνητό διαχωρισμό ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τον «από τα πάνω» προωθούμενο κατακερματισμό των κοινωνικών/ταξικών αγώνων. Είναι άλλωστε η ίδια αβίωτη πραγματικότητα με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο το σύνολο της εργατικής τάξης με τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εργοδοτικές δολοφονίες 4 εργατών στα κάτεργα της ΕΛΠΕ. Οι Μπάμπης Δευτεραίος, Ντελιλάι Ραμαντάν, Αντώνης Αβράμπος, Κώστας Μαγγούρας είναι θύματα της κυριαρχίας ενός κόσμου που κάθε μέρα αφαιρεί ζωές, βασίζει την ύπαρξή του στην εκμετάλλευση και την καταπίεση και θα συνεχίζει το καταστροφικό του έργο όσο οι εργάτες και οι εργάτριες δεν ενώνονται για να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν και να τελειώνουν μια και καλή με αυτό το καπιταλιστικό σύστημα που υπάρχει απλά για να τους πίνει το αίμα.

Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δράση μας με τους λαούς του κόσμου και με τα ακηδεμόνευτα, αμεσοδημοκρατικά εργατικά/κοινωνικά κινήματα βάσης που βγαίνουν ολοένα και πιο δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας. Όλοι μαζί, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καπιταλιστικό κανιβαλισμό και στο τέλος, να νικήσουμε!
Καλούμε όλο τον εργαζόμενο και άνεργο πληθυσμό, την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται από τις μνημονιακές πολιτικές, τα προγράμματα διαρκούς λιτότητας και την καταστροφή που έφερε η καπιταλιστική κρίση, να σταθούν δίπλα μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας.
Για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, εξαθλίωση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, ρατσισμό και φασισμό.
Βγαίνουμε από τον δρόμο τις κοινωνικής καταστροφής!

Μπαίνουμε ενωμένοι στο δρόμο του αγώνα!
Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Καλούμε σε Διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα: "Δεν διαπραγματευόμαστε τις κοινωνικές και εργατικές μας ανάγκες" την Πέμπτη 4 Ιουνίου, 7 μμ. ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ.

Βακτήρια τα αίτια μεγάλου φάσματος νοσημάτων

Βακτήρια τα αίτια μεγάλου φάσματος νοσημάτων

Λοιμώδη νοσήματα ενδέχεται να εκδηλωθούν ακόμη και μήνες μετά την κατανάλωση τροφίμων, τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί ή συντηρηθεί κατάλληλα.

Βακτήρια, ιοί και παράσιτα, που είναι "κρυμμένα" μέσα στα τρόφιμα, αποτελούν τα αίτια ενός μεγάλου φάσματος νοσημάτων, που μπορεί να είναι από μία απλή γαστρεντερίτιδα μέχρι μελιταίο πυρετό και ηπατίτιδα.

Για παράδειγμα, λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ενός μολυσμένου με Ε-coli χάμπουργκερ, μπορεί να αρχίσει διάρροια, ενώ η σαλμονέλα μπορεί να εμφανιστεί 2-3 ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων αυγών, πουλερικών, κρεατικών, γαλακτοκομικών, λαχανικών και φρούτων, που δεν έχουν μαγειρευτεί ή πλυθεί σωστά.

Τροφές ωμές ή μαγειρεμένες αλλά μολυσμένες από το άτομο που τις παρασκευάζει, όστρακα ή ωμές τροφές που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο νερό μπορεί να γίνουν η αιτία για την εμφάνιση της ηπατίτιδας από 28 έως και 50 ημέρες μετά την κατανάλωσή τους.

Η κατανάλωση φρέσκου τυριού από μη παστεριωμένο γάλα ή ακόμη κι ενός ποτηριού γάλακτος που δεν έχει παστεριωθεί μπορεί ακόμη και μετά τρεις βδομάδες -μέχρι και μήνες- να προκαλέσει μελιταίο πυρετό.

Το καλοκαίρι, οι πιο συχνές τροφογενείς νόσοι είναι αυτές που προκαλούν: το στέλεχος Ο 157:Η7 του κολοβακτήριου E-coli (από κατανάλωση χάμπουργκερ, μη παστεριωμένου γάλακτος, λαχανικών), η λιστέρια (από μαλακά τυριά, γάλα, χοτ-ντογκ, κοτόπουλο), η σαλμονέλα (από αυγά, πουλερικά, χοιρινό, μοσχάρι, γαλακτοκομικά, σαλάτες, φρούτα), η σιγκέλα (από αυγά, λαχανικά), και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (από σαλάτες με αυγά, πατάτες, πουλερικά, χοιρινό κρέας).

Ένα γεύμα που θα καταναλώσουμε, μερικές φορές ενδέχεται να μας κοστίσει ακριβά, καθώς, δυνητικά, μπορεί να μεταδώσει παράγοντες που πιθανόν να προκαλέσουν νόσο, όπως οι λοιμώδεις παράγοντες (βακτήρια, ιοί, παράσιτα/τοξίνες αυτών), οι φυσικές τοξίνες (από ψάρια, θαλασσινά, μανιτάρια), οι χημικές τοξίνες, καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ Χαράλαμπος Ανταχόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα νοσήματα που μεταδίδονται από τις τροφές στο 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

"Ποικιλία μικροβιακών παραγόντων μπορεί να μεταδοθεί μέσω των τροφών, προκαλώντας σημαντική νοσηρότητα. Η μετάδοση ευνοείται, αν οι τροφές είναι ήδη μολυσμένες, παρασκευάζονται υπό ακατάλληλες συνθήκες ή από άτομα - φορείς λοιμώξεων ή διατηρούνται για αρκετές ώρες σε ακατάλληλη θερμοκρασία.

Αν εστιάσουμε στους λοιμώδεις παράγοντες, βλέπουμε ότι υπάρχουν λοιμώδη νοσήματα μεταδιδόμενα με τις τροφές. Η μετάδοση γίνεται τόσο με την κατανάλωση φρέσκων όσο και με την κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων, ενώ οι κλινικές εκδηλώσεις παρατηρούνται μέσα σε ώρες - ημέρες από τη λήψη.

Τα συμπτώματα αυτών των λοιμώξεων είναι ποικίλα, όπως εμετοί, διάρροιες, πυρετός, αδυναμία, κακουχία, βακτηριαιμία, εστιακές λοιμώξεις (όπως μηνιγγίτιδα, αρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα), νευρολογική σημειολογία" αναφέρει ο κ. Ανταχόπουλος, τονίζοντας ότι, μόνο το 2007, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 48.000.000 περιπτώσεις λοιμώξεων από τρόφιμα, 128.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 3.000 θάνατοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα, τα τροφιμογενή νοσήματα είναι τα συχνότερα δηλούμενα λοιμώδη νοσήματα, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των συρροών κρουσμάτων/επιδημιών τροφιμογενούς νοσήματος που δηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Η σαλμονέλωση, η ηπατίτιδα Α και η σιγκέλλωση φαίνεται ότι είναι τα πιο συχνά δηλούμενα τροφιμογενή νοσήματα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2004 είχαν δηλωθεί 1372 κρούσματα σαλμονέλωσης, ενώ το 2013 ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων έπεσε στα 417. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α, από 52 το 2004 σε 165 το 2013 και των κρουσμάτων σιγκέλλωσης, από 62 σε 120 αντιστοίχως.

"Η αντιμετώπιση αυτών των λοιμωδών νοσημάτων γίνεται με ενυδάτωση και διόρθωση πιθανών ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Επίσης, με αντιμικροβιακή αγωγή μόνο για ορισμένες λοιμώξεις ή ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης και τον ξενιστή και με χορήγηση ειδικής αντι-τοξίνης. Επιπλέον, εκτός από τη θεραπεία του πάσχοντα, πρέπει να αναζητηθεί και να θεραπευτεί ο πιθανός φορέας του λοιμογόνου παράγοντα, π.χ. ο μάγειρας, ο σερβιτόρος ή ο παρασκευαστής του τροφίμου" επισημαίνει ο κ. Ανταχόπουλος.

Για την πρόληψη αυτών των νοσημάτων συνιστά προσεκτική επιλογή τροφίμων (ελεγμένα κρέατα και γαλακτοκομικά, παστεριωμένο γάλα κ.λπ.), καλό πλύσιμο των ωμών τροφίμων, καθαριότητα των χώρων παρασκευής, των μαγειρείων και των επιφανειών, όπου τοποθετούνται ωμά τρόφιμα, καλή υγιεινή του προσωπικού που εμπλέκεται στην παρασκευή και σερβίρισμα των τροφίμων, αποφυγή επιμόλυνσης μαγειρεμένων τροφών από ωμά τρόφιμα, μέσω κοινών επιφανειών παρασκευής ή κοινών μαγειρικών σκευών (π.χ. μαχαιριών), καλό μαγείρεμα των τροφών, λίγο πριν από το σερβίρισμα και, εφόσον απαιτείται, διατήρηση είτε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (< 4oC) ή υψηλές θερμοκρασίες (> 60oC), που δεν ευοδώνουν την ανάπτυξη μικροβίων.

"Η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή και διατήρηση των τροφών είναι εξαιρετικής σημασίας για την πρόληψη των λοιμώξεων αυτών και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Άτομα με συγγενή ή επίκτητη ανοσοκαταστολή θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών οστρακοειδών, λαχανικών, μη παστεριωμένου γάλακτος και μη καλά μαγειρεμένου κρέατος ή αυγών" τονίζει ο κ. Ανταχόπολος και προσθέτει ότι ο μαζικός εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Α αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τη μετάδοση της νόσου μέσω των τροφών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή