Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Γυναίκες περιγράφουν το δράμα τους κάτω από τα... πέπλα της απελπισίας


Γυναίκες περιγράφουν το δράμα τους κάτω από τα... πέπλα της απελπισίας

Η ISIS απαγορεύει στις γυναίκες να κυκλοφορούν χωρίς μαντήλα, χωρίς άνδρα κηδεμόνα, να δουλεύουν ως κομμώτριες και να είναι οι τελευταίοι επιβάτες σε λεωφορείο!

gunaikes-perigrafoun-to-drama-tous-katw-apo-ta-pepla-tis-apelpisias


Το ισλαμικό κράτος επέβαλε αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα στις περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία, με ποινές προστίμων ή ξυλοδαρμών για όσες γυναίκες δεν συμμορφώνονται.
Οι γυναίκες που ζουν κάτω από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία αντιμετωπίζουν όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς τόσο στη ελευθερία κίνησης όσο και στο ντύσιμό τους, τα οποία επιβάλλονται με αυστηρότητα από θρησκευόμενους αστυνομικούς και οδηγούν στην αγανάκτηση και την απελπισία τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους.
Γυναίκες που ζουν στη Μοσούλη, τη Ράκας και τη Ντέιρ ελ-Ζουρ, μίλησαν τηλεφωνικά αλλά και μέσω Skype στην εφημερίδα Guardian όπου μίλησαν για το δράμα που ζουν κάτω από τα... πέπλα της απελπισίας.

Το παράλογο μανιφέστο της ISIS

Οι μαρτυρίες τους έρχονται μετά τη δημοσίευση του «μανιφέστο της Isis» νωρίτερα αυτό τον μήνα, όπου διευκρίνιζε τις «συνθήκες της ζωής των γυναικών στο ισλαμικό κράτος». Εκεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να συνοδεύονται από άνδρα κηδεμόνα, που είναι γνωστός ως «mahram», ανά πάσα στιγμή, και είναι υποχρεωμένες να φορούν διπλά πέπλα, αμπάγια και γάντια.
Επίσης, το παράλογο αυτό μανιφέστο αναφέρει ότι τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από την ηλικία των εννέα ετών, ενώ οι γυναίκες θα βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και θα πρέπει να κρύβονται κάτω από πέπλα.
Η Σάμα Μάχερ, 20 ετών, η οποία ζει στη Ράκα και έχει βρεθεί πολλές φορές υπό κράτηση από την Ισλαμική θρησκευτική αστυνομία, που είναι γνωστή ως Hisbah, για την παραβίαση του κανονισμού της Isis, είπε: «Απαγορεύεται για μια γυναίκα στη Ράκα ή στη Ντέιρ ελ-Ζουρ να μετακινηθεί οπουδήποτε χωρίς έναν mahram, δηλαδή έναν αρσενικό κηδεμόνα. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί εγώ δεν έχω κανέναν να με συνοδεύσει αφού είμαστε μόνο πέντε αδελφές».
Παράλληλα, η Isis έχει κλείσει τα πανεπιστήμια στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και η 20χρονη υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις πανεπιστημιακές σπουδές της στο Χαλέπι, επειδή δεν της επιτρεπόταν να περάσει μόνη της από τα σημεία ελέγχου (χωρίς mahram) και να περάσει στη γειτονική πόλη, όπως στο παρελθόν.

Αν κυκλοφορήσουν χωρίς μαντίλα, η αστυνομία τις χτυπάει με ραβδί στο κεφάλι

Οι άνδρες κηδεμόνες υφίστανται τιμωρία αν οι γυναίκες δεν είναι συμμορφωμένες με τον προκαθορισμένο κώδικα ντυσίματος. Στη Μοσούλη, η Isis δημοσίευσε έναν χάρτη, μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη του ελέγχου ανάληψης της πόλης, ο οποίος περιορίζει τις κινήσεις των γυναικών και καθορίζει το επιτρεπτό ντύσιμο. Οι γυναίκες έχουν εντολή να φορούν πάντα μαύρο διπλό πέπλο για να κρύβουν το πρόσωπό τους και μία φαρδιά ρόμπα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εφαρμοστή, και να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το σώμα τους.
Πολλές γυναίκες αντέδρασαν αρχικά, αλλά συμμορφώθηκαν όταν συνειδητοποίησαν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να πέσουν θύμα ξυλοδαρμού, ταπείνωσης και να αναγκαστούν να πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο, ενώ και οι σύζυγοί τους θα μπορούσαν να τιμωρηθούν. Πλέον, οι άνδρες υποχρεώνουν τις συζύγους και τις κόρες τους να παραμείνουν στο σπίτι τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τη Hisbah.
«Η αστυνομία έχει την εξουσία να χτυπήσει μια γυναίκα στο κεφάλι της με ραβδί σε περίπτωση που δεν φοράει πέπλο» λέει η παιδίατρος Μάχα Σάλεχ, 36 ετών.
Αρχικά, λέει, κάποιες γυναίκες γιατροί αρνήθηκαν να φορέσουν μαντίλα και κατέβηκαν σε απεργία από τη δουλειά τους μένοντας στο σπίτι. Όμως, η αστυνομία πήγε στα σπίτια τους με ασθενοφόρα και τις μετέφερε δια της βίας στο νοσοκομείο.
«Μια από τις συναδέλφους μου ήταν μόνη της σε ένα δωμάτιο νοσοκομείο και σκέφτηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα αν αφαιρούσε το πέπλο της, επειδή ζεσταινόταν. Ξαφνικά, δύο Hisbah μπήκαν στο δωμάτιό της και την επέπληξαν επειδή δεν φορούσε πέπλο και την προειδοποίησαν να μην το ξανακάνει».
Η Σαμπά Ναντιέμ είπε ότι κάποτε πήγε με τον σύζυγό της για ψώνια, και χάθηκαν μέσα στο πλήθος. Το πρόβλημα ήταν ότι όλες οι γυναίκες ήταν καλυμμένες και ο άνδρας της δεν μπορούσε να την εντοπίσει. Η ίδια φοβήθηκε μήπως πέσει στα χέρια αστυνομικού, ο οποίος θα την τιμωρούσε επειδή δεν είχε μαζί της άνδρική συνοδεία, και άρχισε να φωνάζει δυνατά όνομα του συζύγου της μέχρι που εκείνος την άκουσε και ξανασυναντήθηκαν.


Ακόμα και τα μικρά κοριτσάκια είναι αναγκασμένα να φορούν χτιζάμπ

Αλλά ούτε και τα παιδιά εξαιρούνται από τους αυστηρούς κώδικες ντυσίματος. Οταν μια μητέρα έστειλε τα κορίτσια τις 6 και 7 ετών στο σχολείο χωρίς χιτζάμπ, η διευθύντρια τους έκανε παρατήρηση και τους ενημέρωσε ότι είναι υποχρεωτικό να φορούν τη μαντίλα όταν έρχονται στο σχολείο.
Η Isis έχει ξεκαθαρίσει ότι τα κορίτσια που πηγαίνουν στην 4η, 5η και 6η τάξη δημοτικού πρέπει να φορούν μαντίλα, ενώ οι μικρότερες όχι.
Στην πόλη Ντέιρ ελ-Ζουρ στη Συρία, οι κανόνες για τις μαθήτριες και τους μαθητές είναι αυστηρότερες. Τα μικρά κορίτσια που πηγαίνουν στο δημοτικό, πρέπει να φορούν αμπάγια μέχρι την 4η τάξη, ενώ σε μεγαλύτερες πρέπει να φορούν ολόκληρο πέπλο.
Φανταστείτε ότι όταν υπάρχει δασκάλα και όχι δάσκαλος, τόσο οι μαθήτριες όσο και οι δασκάλες πρέπει να φορούν μαντίλα και έτσι καμιά δεν μπορεί να δει το πρόσωπο της άλλης μέσα στην τάξη.
Οι μόνες που επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς πέπλο είναι οι γυναίκες άνω των 45 ετών, ωστόσο και εκείνες αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς πολλοί φοβούνται να κυκλοφορήσουν δίπλα τους.
Υπάρχουν περιστατικά με οδηγούς ταξί να αρνούνται να τις μεταφέρουν, καθώς φοβούνται μήπως πάρουν πρόστιμο από την αστυνομία.

Η γυναίκα καταδιώκεται ακόμα και ως επιβάτης στα ΜΜΜ

Ακόμα και τα μέσα μεταφοράς, δεν επιτρέπεται να έχουν ως επιβάτη γυναίκα χωρίς να είναι καλυμμένη. Σε περίπτωση μάλιστα που βρεθεί μια γυναίκα χωρίς να έχει καλύψει το σώμα και το κεφάλι της, όλοι οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να αποβιβαστούν και το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να συνεχίσει τη διαδρομή του.
Παράλληλα, στη Μοσούλη, οι ανύπαντρες γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι ο τελευταίος επιβάτης σε ένα λεωφορείο, δηλαδή να είναι μόνο μία γυναίκα και ο οδηγός.
Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να κατεβούν από το λεωφορείο πριν τον προορισμό τους, αν δεν υπάρχουν άλλοι επιβάτες μέσα στο όχημα.
Η Μπάσμα Αντέλ, 35 ετών, η οποία εργάζεται σε τράπεζα, ήταν αναγκασμένη να κατέβει από το λεωφορείο ενώ ήταν ακόμα αρκετά μακριά από το σπίτι της και περιγράφει ενα περιστατικό:
«Κάποτε αναγκάστηκα να κατέβω από το λεωφορείο και να περπατήσω μεγάλη απόσταση μέχρι το σπίτι μου κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ένας από τους άνδρες συναδέλφους μου πέρασε με το αυτοκίνητό του και προσφέρθηκε να με μεταφέρει στο σπίτι μου. Σε λίγη απόσταση μας σταμάτησε η αστυνομία. Μας ζήτησαν να τους παρουσιάσουμε έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο συνάδελφός μου ήταν η συνοδεία μου. Οταν δεν μπορέσαμε να το αποδείξουμε, μας κατηγόρησαν επειδή ήμουν μαζί του στο αυτοκίνητο και με ανάγκασαν να κατέβω».

Οι γυναίκες διώκονται και στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στη Ράκα είναι σχεδόν άδειο από γυναίκες γιατρούς, σύμφωνα με τους κατοίκους. Οι λίγες νοσοκόμες που έχουν μείνει απαγορεύεται να εμφανιστούν χωρίς πέπλα τους ή χωρίς την ισλαμική ενδυμασία. Όλες οι γυναίκες που επισκέπτονται κάποιον γιατρό, θα πρέπει να συνοδεύονται από άνδρα, ο οποίος πρέπει να περιμένει έξω από την κλινική. Η γυναίκα επιτρέπεται να εξεταστεί από έναν άνδρα γιατρό, αλλά δεν επιτρέπεται να βγάλει το πέπλο της κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Οι κομμώτριες απαγορεύεται να δουλεύουν

Πρόσφατα Isis διέταξε όλες τις κομμώτριες να σταματήσουν να εργάζονται στη Μοσούλη. Η 43χρονη Σαμά Νασίρ, είχε το δικό της κομμωτήριο για περισσότερα από εννέα χρόνια, και ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματος για να ζήσει τα τρία παιδιά της, καθώς ο σύζυγός της είναι άρρωστος και δεν μπορεί να εργαστεί.
«Αποφάσισα να ξανανοίξω το μαγαζί μου, παρά το εμπάργκο της Isis γιατί δεν είχα τίποτα να ταΐσω τα παιδιά μου και να πληρώσω για τα φάρμακα του συζύγου μου.»
Λίγη ώρα αργότερα, η Hisbah πήγε στο σπίτι της, συνέλαβε την ίδια και τον άνδρα της και τους οδήγησε στο δικαστήριο. Ο δικαστής έκρινε ότι η γυναίκα θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 1.500 δολαρίων και να υποστεί 10 χτυπήματα με μαστίγιο στο κάτω μέρος των ποδιών της, σε ένα από τα δωμάτια του δικαστηρίου. «Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο» λέει η ίδια η οποία πλέον σπάνια βγαίνει από το σπίτι της.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου