Bloomberg: «Οι Ελληνες κρύβουν τα λεφτά τους στα πλακάκια μπάνιου»
«Οι συνεχόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν μειώσει και την καταθετική βούληση των Ελλήνων», γράφει το Bloomberg.
Το Bloomberg σε δημοσίευμά του γράφει για τους Ελληνες που κρύβουν τα χρήματά τους κάτω από τα στρώματα και τα πλακάκια μπάνιου, επικαλούμενο τη μαρτυρία ενός ταξιτζή στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, μια ημέρα ο Γιώργος Καράβελας άκουσε έναν πελάτη του να λέει στο κινητό πως απέσυρε 25.000 ευρώ από την τράπεζα και τα φύλαξε κάτω από τα χαλασμένα πλακάκια στο μπάνιο του. Ένας άλλος πήρε τα χρήματά του, πήγε στο χωριό του και τα έθαψε στο χώμα...
«Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω», λέει ο Καραβέλας, «είναι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά και έχουν οικογένεια. Δεν είναι ολιγάρχες». Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία οι αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες έφτασαν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ λίγο πριν διεξαχθούν οι εκλογές και προφανώς το κύμα συνεχίζεται όσο η πίεση από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν μειώνεται.
Το Bloomberg αναφέρει πως η αβεβαιότητα έχει αντίκτυπο στις τράπεζες της χώρας. Η εκροή καταθέσεων σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στα κεφάλαια της ΕΚΤ ή του ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή οι εκροές καταθέσεων προσεγγίζουν το υψηλό σημείο που είχαν φτάσει και το 2012 όταν οι επαναληπτικές εκλογές προκάλεσαν ένταση και ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν εδραίος.
Ο Ανδρέας Κούτρας της In Touch Capoital Markets Ltd με έδρα το Λονδίνο σημειώνει: «Η ιστορία των ελληνικών καταθέσεων δεν είναι ένα bank run, αλλά ένας μαραθώνιος. Το έξυπνο χρήμα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και υπάρχουν ελάχιστοι λογαριασμοί με πάνω από 100.000 ευρώ. Το αληθινό βαρόμετρο του φόβου είναι το χρήμα που αποσύρεται και όχι αυτό που μεταφέρεται εκτός Ελλάδας. Αυτό έχει ανέβει τους τελευταίους δύο μήνες».
Οι συνεχόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν μειώσει και την καταθετική βούληση των Ελλήνων, έτσι από τα 237,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις του 2009, φτάσαμε το 2014 στα 160,3 δισεκατομμύρια ευρώ., ενώ το 2012 που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά έπεσαν και στα 150 δισ. ευρώ, ενώ το τελευταίο διάστημα περίπου 15 δισ. ερώ έχουν φύγει από τις τράπεζες. Πλέον δεν υπάρχει ούτε και η Κύπρος που κάποτε ήταν «τραπεζικός παράδεισος», ειδικά μετά το κούρεμα που έγινε σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου