Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα στην ποίηση της Χαρούλας Ηλία – Φράγκου από το Λύκειο Ελληνίδων

Αφιέρωμα στην ποίηση της Χαρούλας Ηλία – Φράγκου από το Λύκειο Ελληνίδων

ποίηση
Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Σάββατο 21 Μαρτίου, τιμώντας το έργο της Βολιώτισσας ποιήτριας και συγγραφέως Χαρούλας Ηλία – Φράγκου. Την μέρα αυτή ανθολογεί γνωστά και λιγότερο γνωστά ποιήματά της και προσκαλεί τους φίλους της ποίησης και των τεχνών σε ένα λογοτεχνικό απόγευμα, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου (ώρα 19:00).
Η εκδήλωση, η οποία οργανώνεται με την υποστήριξη του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) περιλαμβάνει λόγο, απαγγελίες ποιημάτων και μουσική. Συγκεκριμένα, για το έργο της Χ. Φράγκου θα μιλήσουν οι: Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων ΠΕ Μαγνησίας. Ενδιάμεσα η εκδήλωση διανθίζεται από ποίηση και ζωντανή μουσική. Στο πρώτο μέρος την απαγγελία των ποιημάτων της τιμώμενης θα κάνει η ηθοποιός Mάρθα Παπαθανασίου. Τη μουσική επένδυση έχουν αναλάβει ο Πάνος Γαλανόπουλος στο πιάνο και στο τραγούδι η γνωστή βολιώτισσα σοπράνο Σύλβια Τσιμπανάκου. Στο δεύτερο μέρος η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματα της τιμώμενης και άλλα κομμάτια μεγάλων συνθετών από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, σε μουσική Αλέξανδρου Καρκάλα. Στο πιάνο η Kερασία Σιάρα. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιάννης Καρκάλας. Την εκδήλωση συντονίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.
Παγκόσμια μέρα της ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο βολιώτης ποιητής Μιχάλης Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι” αυτό. Η Εταιρεία αποδέχθηκε την εισήγησή του και επιλέχθηκε ως ημέρα του εορτασμού η 21η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία, κατόπιν πρότασης της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, μια συμβολική ημερομηνία  «που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, η οποία συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους» είχε γράψει η προαναφερόμενη ποιήτρια. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης εορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και έτσι η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Ποια είναι η Χαρούλα Ηλία Φράγκου: H Χαρούλα Ηλία- Φράγκου γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στο Βόλο. Έχει γράψει εννέα ποιητικές συλλογές και μια για παιδιά. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με την πεζογραφία, διήγημα και δοκίμιο. Υπό έκδοση βρίσκεται το μυθιστόρημά της «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες». Δημοσίευσε τις ποιητικές ανθολογίες «Μελίρρυτοι Λόγοι» από τις εκδόσεις «Ώρες» το 1999 (β΄ανατύπωση το 2002) και το «…κατά δύναμιν» (εκδ. «Δωδώνη», 2011) καθώς επίσης και το βιβλίο «της παρεούλας» με ποιήματα για παιδιά (εκδ. «Δωδώνη», 2006).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου