Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Θ. Κουτσοβαγγέλη «Νεράϊδες-Δοξαριές»Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Θ. Κουτσοβαγγέλη «Νεράϊδες-Δοξαριές»


?????

Παρουσιάζεται την Τετάρτη 18 Μαρτίου, το νέο βιβλίο
του Θεόδωρου Κουτσοβαγγέλη» Νεράϊδες-Δοξαριές».

Όπως αυτοσυστήνεται, «ο πολυπράγμων (φιλόλογος, ποιητής, μουσικοσυνθέτης, ανιματέρ, εκπαιδευτικός, αγρότης και κάτι ψιλο-πολιτιστικο-πολιτικά) Θεόδωρος Δ. Κουτσοβαγγέλης «χτυπά» και πάλι, με μια καινούρια –πολύ ανεξάρτητη-συγγραφική παραγωγή : το νέο, εκτός εμπορίου βιβλίο του με τον αλληγορικό τίτλο «ΝΕΡΑΪΔΕΣ-ΔΟΞΑΡΙΕΣ» και υπότιτλο «1972-2012 : 40 χρόνια πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας» (Εκτύπωση -σε 200 συλλεκτικά ενυπόγραφα αντίτυπα- Γραφικές Τέχνες ΠΑΛΜΟΣ, Βόλος, Οκτώβρης 2014, σελίδες 310)».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «ο συγγραφέας με την χρονομηχανή της μνήμης προσκαλεί τους αναγνώστες σ᾽ ένα γοητευτικό προσωπικό ταξίδι έξι δεκαετιών. Παιδάκι στο Προμύρι του Νοτίου Πηλίου της μετεμφυλιακής 10ετίας του ᾽60, έφηβος στον Βόλο και την Αιδηψό της Χούντας, στρατευμένος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Δράμα και τα Χανιά (τέλη Χούντας-αρχές μεταπολίτευσης), εργαζόμενος μαθητής (ως επαγγελματίας μουσικός) σε Βόλο και Θεσσαλία (1976-1978), εργαζόμενος φοιτητής, (οικοδόμος, ξυλοκόπος, πλανόδιος μουσικός) στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Μάλλια, Σητεία), τη Ρόδο, την Πάτμο (1978-1982), εργαζόμενος ωρομίσθιος καθηγητής φιλόλογος και μουσικός (Αθήνα, Κρήτη, Βόλος 1983-1992), διορισμένος αναπληρωτής καθηγητής -οικονομικός μετανάστης- στην Ικαρία, την Αμοργό, τη Νάξο την Εύβοια (Πευκί, Ιστιαία, Ωρεοί, Γούβες, Λίμνη), τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Μαλεσίνα, στο Καλαπόδι και την Αταλάντη Φθιώτιδας(1992-1999), διορισμένος μόνιμος καθηγητής -οικονομικός μετανάστης- στην Κάλυμνο, τη Ρόδο, την Κω και τη Νίσυρο, στο Γαλαξείδι, την Άμφισσα, τους Δελφούς(1999-2001), ξανά στον Βόλο (Τρίκερι, Ζαγορά, Αργαλαστή), από το 2001 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Κ. Λιάπη (εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» φύλλο 18-1-2015) «όλη αυτή η πολύχρονη περιπέτεια περνάει μέσα από τις αυτοβιογραφικές σελίδες του καινούργιου, πεζογραφικού αυτή τη φορά βιβλίου, του πολυτάλαντου και πολυσύνθετου δημιουργού. Και μαζί της ένα «γεμάτο» πλήθος από αναρίθμητα γεγονότα με πλούσια πνευματική, πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ακόμα διάσταση, καθένα απ᾽ τα οποία τεκμηριώνεται με αντίστοιχες δημοσιεύσεις σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα μαζικής πληροφόρησης αλλά και με κάθε λογής απεικονιστικό και κυρίως φωτογραφικό υλικό. Κι όσο για τις πυκνές καταγραφές και περιγραφές του αυτοβιογραφικού αυτού υλικού, ως δεσπόζον στοιχείο προβάλλεται ἡ ιδιότυπη όσο και ποιητική γλώσσα του -ούτως ή άλλως- ποιητή συντάκτη τους. Καί μαζί της, όπως σημειώνεται και στο κείμενο του οπισθόφυλλου του βιβλίου, «η προσωπική ματιά ενός ανθρώπου που -μη μπορώντας απ᾽ τη φύση του να κάνει αλλιώς- παλεύει όσο μπορεί και όσο τον αφήνουν- να βγάλει από την κοπριά λουλούδια κι από το σκοτάδι φώς». 

Το έργο του
Ο Θόδωρας μέχρι σήμερα έχει γράψει και εκδόσει 6 ποιητικές συλλογές, μια ιστορική-κοινωνιολογική μελέτη για την Ελληνική μουσική και δύο μουσικολογικές και λαογραφικές έρευνες, έχει δημοσιεύσει άρθρα, ποιήματα, πεζά και κριτικά δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά, στα προαναφερόμενα μέρη της Ελλάδας όπου κατά καιρούς έζησε. Έχει συνθέσει μουσική για τα θεατρικά έργα: «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά (Βόλος 1985), «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φ.Γ. Λόρκα (Κάλυμνος 2000). Μέρος του μουσικού του έργου-μουσική,
στίχοι και ενορχήστρωση-έχει εκδοθεί στις παρακάτω ανεξάρτητες παραγωγές :
«Μη χάνεις το ρυθμό σου», LP με 12 τραγούδια, Αθήνα 1989, «Στο δρόμο για την Αμοργό», cd με 12 τραγούδια, Θεσσαλονίκη 1998, «Νυχτολούλουδο», cd με μουσική για τους «Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φ. Γ. Λόρκα. Χορηγός Δήμος Καλυμνίων Βόλος 2000, «Αργώ», cd με 12 τραγούδια, Βόλος 2006, «Αργούς Πλόος», συμφωνική σουίτα, έργο 1 σε Ρε ελάσσονα για ορχήστρα, 2cd Βόλος 2007, «Διός Μεταμορφώσεις» Τρία συμφωνικά σχέδια, έργο 2 σε φα δίεση ελάσσονα για άρπα και ορχήστρα, cd Βόλος 2007 «Τριανταφυλλιά ανεμόσκαλα στ’ αστέρια», cd με 12 τραγούδια, Βόλος 2008, «Δελφοί», συμφωνία αρ. 1, έργο 4 σε Μι ελάσσονα για άρπα και ορχήστρα, cd Βόλος 2009, «Σαν το ψάρι στη στεριά» cd με 12 τραγούδια, Βόλος 2011».

Η παρουσίαση
Η δημόσια παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 18/3/2015, ώρα 7.30 μμ, στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» (Παραλία Βόλου). Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Βόλου -Αντιδημαρχία Παιδείας και πολιτισμού. Μετέχουν το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και το Κέντρο Θεσσαλικών Ερευνών. Tο βιβλίο θα παρουσιάσουν ο σύμβουλος φιλολόγων Γιώργος Κοντομήτρος και η φιλόλογος Βίκυ Ματζώρου. Κείμενα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Σταμάτης Παγασαίος. Ως μουσική επένδυση της εκδήλωσης θ᾽ ακουστούν μέρη από τις «Διός Μεταμορφώσεις» του Θόδωρα. Θα παίξει επίσης 12 τραγούδια από την προαναφερόμενη δισκογραφία το εξαμελές μουσικό σύνολο «ΑΡΓΩ», που το αποτελούν οι παρακάτω μουσικοί :
Τραγούδι, Ιόλη Σκούρτη. Κιθάρα-φυσαρμόνικα-τραγούδι, Θεόδωρος Δ. Κουτσοβαγγέλης. Πιάνο-πλήκτρα, Κώστας Ζάρπας. Τρομπέτα, Φώτης Αζίζης. Κρουστά, Θάνος Κυρίδης. Κοντραμπάσσο, Νάνση Χατζή.
ΠΗΓΉ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου