Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΑΛΑΜΟΥΝΤΙΝ - ΚΛΟΥΝΕΙ

Ποιος πληρώνει την Αμάλ

Μια διακεκριμένη δικηγόρος όπως η Αμάλ Κλούνεϊ δεν θα ήταν δυνατόν να προσφέρει άμισθες υπηρεσίες, έστω και σε ένα κορυφαίο θέμα όπως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Ποιος πληρώνει την Αμάλ
Διακόσιες χιλιάδες στερλίνες ζήτησε, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, το γραφείο της, προκειμένου να συμβουλεύσει την Ελλάδα ως προς τη στρατηγική που πρέπει αυτή να ακολουθήσει για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, δεν θα πληρωθούν από τη χώρα μας, αλλά θα τα δώσει Ελληνας εφοπλιστής ως χορηγία.
Οι «Τάιμς του Λονδίνου», επικαλούμενοι πληροφορίες από αξιωματούχο της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρονται στο θέμα αυτό, βάζοντας τίτλο στο ρεπορτάζ τους «Ακόμα ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ μεγιστάνας πληρώνει τον λογαριασμό της Αμάλ».
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την κίνηση «μεγάλου πατριωτισμού», ενώ ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι οι απαιτήσεις των Βρετανών και Αυστραλιανών δικηγόρων κρίθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ως «υπέρογκες». Η προσφορά έγινε ταυτοχρόνως με την παρουσία των βρετανών δικηγόρων και της κ. Κλούνεϊ στην Αθήνα και οι λογαριασμοί στέλνονται απευθείας στον εφοπλιστή, που έχει ζητήσει να παραμείνει ανώνυμος. Το έκανε αυτό αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό ενώ βρίσκεται σε αυτή την οικτρή κατάσταση, και θέλοντας παραλλήλως να συμβάλει στο σημαντικό εθνικό θέμα.
Σύμφωνα με τον Ελληνα αξιωματούχο, το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται η Αμάλ Κλούνεϊ πρόκειται να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση μία γνωμοδότηση περίπου 300 σελίδων μέσα στις επόμενες εβδομάδες που μάλλον δεν θα περιέχει πρόταση για δικαστική προσφυγή. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 30 Μαρτίου στο αίτημα της UNESCO για διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο χωρών. Απαντώντας σε ερώτημα του «Εθνους», το Βρετανικό Μουσείο είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι θα απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως ότι θα ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τελευταία στιγμή.
Στο Βρετανικό Μουσείο
Εν τω μεταξύ, το Βρετανικό Μουσείο προετοιμάζει την έκθεση για το Σώμα στην αρχαία Ελλάδα, την οποία θα εγκαινιάσει στις 26 Μαρτίου. Για την έκθεση μετακινούνται από το σημείο του μουσείου όπου εκτίθενται, έξι από τα Παρθενώνεια Γλυπτά. Ανάμεσά τους ο θεός - ποταμός Ιλισός από το αέτωμα του Παρθενώνα, που πρόσφατα απεστάλη στο ρωσικό Μουσείο Ερμιτάζ, κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Μαζί του θα εκτεθούν ακόμη δύο γλυπτά από τα αετώματα, μία μετόπη και δύο λίθοι της ζωφόρου.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου