Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Βολιώτης με διεθνείς διακρίσεις

Βολιώτης με διεθνείς διακρίσεις


Ο 28χρονος Μηχανολόγος-Μηχανικός Νίκος Μπάιμπας διαπρέπει ως ερευνητής και μουσικός στο εξωτερικό
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ 
Βραβευμένος ερευνητής, με πολύ σημαντική ακαδημαϊκή δράση και αξιόλογες μουσικές περγαμηνές, είναι ο 28χρονος Βολιώτης Νίκος Μπάιμπας, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, σε δύο παράλληλους τομείς, ως Μηχανολόγος Μηχανικός, αλλά και ως μουσικός.
Ο νεαρός Νίκος, ο οποίος είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Βόλου, έχει ήδη αναπτύξει σημαντική επαγγελματική δράση στην Αγγλία, θέτοντας την εμπνευσμένη του σφραγίδα στη νέα, υπερσύγχρονη γραμμή τρένου, που θα συνδέει το Λονδίνο με το Μάντσεστερ. Ο χαρισματικός Βολιώτης διευρύνει διαρκώς τον κύκλο της επιστημονικής, ερευνητικής και μουσικής του δράσης στην Αγγλία, συνδυάζοντας τις διεθνείς διακρίσεις που έχει αποσπάσει, με μια μουσική παραγωγή, που συγκέντρωσε διεθνή βραβεία, αλλά και τις διθυραμβικές κριτικές του διεθνούς Τύπου.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ο πολλά υποσχόμενος Βολιώτης επιστήμονας εργάζεται από τον περασμένο χειμώνα σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία για μηχανικούς, ενώ ολοκλήρωσε στο μεταξύ τη διδακτορική του διατριβή. «Είμαι ειδικός σε θέματα τεχνικής φύσεως και υλικών στον τομέα ηλεκτροδότησης των σιδηροδρόμων και θα συμμετέχω στο σχεδιασμό και την κατασκευή της καινούριας γραμμής υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει το Λονδίνο με το Μάντσεστερ σε περίπου μια ώρα», όπως επισημαίνει ο ίδιος.
Η δράση του στο εξωτερικό ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Τμήμα Επιστήμης της Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το εξαιρετικό, αυτό, ακαδημαϊκό ίδρυμα με βάση τις γνώσεις, το βιογραφικό και την πολύτιμη υποστήριξη των πανεπιστημιακών καθηγητών από το Βόλο, μου προσέφερε θέση διδακτορικου φοιτητή (DPhil) με πλήρη υποτροφία για τη διάρκεια των σπουδών μου», όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και προσθέτει: «Η ομάδα μου χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, μικροσκοπία και άλλες τεχνικές μετρήσεις με στόχο την εξέλιξη μηχανολογικών υλικών, όπως τα ανθρακονήματα, κράματα μετάλλων, υπερυλικά (super-alloys), κεραμικά υλικά, πολυουρεθάνες και τεχνολογικών κατεργασιών όπως η πυροσυσσωμάτωση (laser sintering), η χύτευση, η έλαση κλπ».
Επίσης διερευνά τη δομή βιολογικών υλικών, όπως της οδοντίνης και του σμάλτου των δοντιών και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Το βασικό τμήμα της διδακτορικής του διατριβής εκπονήθηκε με δεκάδες πειράματα σε σύγχροτρα, μονάδες παραγωγής ακτίνων Χ, ανά την Ευρώπη, όπως το Diamond Light Source (DLS, Didcot, UK), to European Synchrotron Radiation Facility (ESRF, Grenoble, France), το Swiss Light Source (SLS) και άλλα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, ο Νίκος Μπάιμπας διετέλεσε επιστημονικός επισκέπτης στο Diamond Light Source στην ακτίνα I12: Joint Engineering, Environmental, and Processing (JEEP) για δυο χρόνια, ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε αρκετά διεθνή επιστημονικά συνέδρια σε Αμερική και Ευρώπη, ενώ συμμετείχε στο επιστημονικό πάνελ για την πιστοποίηση εμπορικών τομογράφων ακτίνων Χ για τη βιομηχανία Εθνικό Ιδρυμα Φυσικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου (NPL, UK).
Παράλληλα, συνεργάστηκε με μια σειρά ερευνητών και εργαστηρίων σε διαφορά Πανεπιστήμια σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
«Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, ως εξαιρετικά σημαντικές, θεωρώ τη συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό συνέδριο για την περίθλαση ακτίνων Χ (EPDIC 13), ως βασικός προσκεκλημένος ομιλητής και τη βράβευσή μου από το σύγχροτρο Diamond Light Source και τη βιομηχανία Infineum, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ICAR (Illuminating Challenges in Automotive Research) προς τιμή της έρευνας για τη μέτρηση δυναμικών φορτίων σε μηχανές εσωτερικής καύσης σε λειτουργία», επισημαίνει ο ίδιος.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει δημοσιεύσει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως τα Carbon, Nature Communications, Acta Materialia, κλπ.) πάνω σε θέματα υλικών και κατεργασιών.

Μουσική διαδρομή
Η μουσική του διαδρομή στην Εστουδιαντίνα και την Εστουδιαντίνα νέων αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το νεαρό Νίκο, ο οποίος δεν σταματά να διευρύνει και να εξελίσσει διαρκώς τις μουσικές του γνώσεις.
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η μουσική ήταν και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή αναζήτησα στην Αγγλία τρόπους έκφρασης και προσπαθώντας να χτίσω από το μηδέν, με τα εφόδια που τόσο απλόχερα μου χάρισε η μουσική και οι εικόνες από την Ελλάδα που άφησα. Το δύσκολο είναι να διαφυλάξεις την τέχνη σου ως μουσικός και να μην την εκφυλίσεις μέσα από folklor «καταστάσεις»».
Μετά από δύο, σχεδόν, χρόνια αναζήτησης, μουσικών, ανθρώπων και σχημάτων συναντήθηκε με την Cigdem Aslan, κούρδικης καταγωγής Τουρκάλα από την Κωσταντινούπολη. «Με την Cigdem αποκτήσαμε μια σχεδόν αδερφική σχέση άμεσα και με εμπιστεύτηκε ως παραγωγό του πρώτου της προσωπικού δίσκου», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ο συγκεκριμένος δίσκος, με το ελληνικότατο όνομα «Mortissa» εκδόθηκε από την Γερμανική εταιρία Asphalt Tango, αναγνωρισμένη πανευρωπαϊκά στη world music σκηνή και περιέχει κοινά παραδοσιακά ακούσματα από Τουρκία και Ελλάδα, τραγουδισμένα και στις δυο γλώσσες.
Η συγκεκριμένη μουσική παραγωγή απέσπασε άριστες κριτικές από τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ όπως: Evening Standard, BBC Radio 6, Telegraph, Guardian, Liberation, froots magazine κα., ενώ ήταν στο top 6 των πωλήσεων σε world μουσική στην Ευρώπη. Παράλληλα, κέρδισε το ετήσιο διεθνές German Record Critics award (Preis der deutschen Schallplattenkritik) στην κατηγορία Traditional Ethnic Music για το 2014.
Ενδεικτικά παρατίθεται στο σημείο αυτό σχετικό δημοσίευμα της «Guardian» το οποίο υπογράφεται από τον Ρόμπιν Ντένσλοου και χαρακτηρίζει τη «Mortissa», το πρώτο ατομικό άλμπουμ της Cigdem Aslan, που φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα του πολυπράγμονος Νίκου Μπάιμπα, ως «την καλύτερη δισκογραφική δουλειά της χρονιάς».
Στο site της Γαλλικής Liberation έχει αναρτηθεί οπτικό και ηχητικό υλικό από εμφάνιση της ερμηνεύτριας και του μουσικού σχήματος που τη συνοδεύει, ενώ ανάλογες αναφορές υπάρχουν σε διάφορα Ευρωπαϊκά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Η συνεργασία με την Cigdem συνεχίζεται με σειρά συναυλιών, ο Νίκος Μπάιμπας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στη μπάντα της ερμηνεύτριας και στο μεταξύ, σχεδιάζουν τα επόμενα καλλιτεχνικά και δισκογραφικά τους βήματα και συνεργασίες. Το Μάιο, σημειωτέον, έχει προγραμματιστεί περιοδεία στη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Ονειρο επιστροφής
Παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του, επισκέπτεται το Βόλο τρεις φορές το χρόνο, προκειμένου να δει την οικογένειά του και τους καλούς του φίλους. «Μου λείπει το φαγητό, ο καιρός και πιο πολύ ίσως η θάλασσα και το χωριό μου», υπογραμμίζει ο νεαρός Βολιώτης, ο οποίος δεν σταματάει να εξελίσσεται σε δύο παράλληλα πεδία, με το ίδιο μεράκι κι αφοσίωση, διευρύνοντας τη γνώση, με δημιουργικές δραστηριότητες που προσθέτουν σημαντικά κεφάλαια στη ζωή του.
Ανατρέχοντας σε μια σημαντική προσωπική αφετηρία, ο Νίκος Μπάιμπας αναφέρει ότι «έφυγα το 2010 από την Ελλάδα με χίλια όνειρα συν ένα. Να γυρίσω πίσω στον τόπο που ανήκω και αγαπώ. Με τον καιρό και με την μόρφωση που αποκτώ, τα όνειρα μου αλλάξανε και όσα λαχταράω από την Ελλάδα, τόσα συν ένα βρίσκω εκτός όσο ζω, εργάζομαι και ταξιδεύω.
πηγή

4 σχόλια:

  1. Υ.Γ. γράφεις το ονομα του... στο γκουγκλ..και... ΤΑ ΤΑ!!! στην βγάζει...
    (περαστική... από Λαλιώ... )..μακια! τα λέμα...
    Υ.Γ. συγχαρητήρια στο παιδί... αυτά τα μουσικά σχολεία.. κάνουν θαύματα (μιλώντας...γενικώς)... <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωστό, αλλά εκείνη την στιγμή βιαζόμουνα. Είναι ευκαιρία τα μουσικά σχολεία, γιατί προχωράνε τα παιδιά στα ταλέντα τους. Μακάρι να υπήρχαν και θεατρικά και άλλα. <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που το γνωρίζεις... εμένα μου ήρθε η ιδέα...μόλις διάβασα την ανάρτηση...

    και... στο θέμα: επανήλθα.. για να πω τον πόνο μου... "μακάρι να υπήρχαν και θεατρικά" που λες.. κλπ...
    Να όμως που τα κλείνουν αυτά τα σχολεία που ΕΜΕΙΣ δεν είχαμε... (ή δεν μπορούσαμε να τα παρακολουθήσουμε, γιατί ήταν μακρυά... ) και τόσο θα θέλαμε να είχαμε... ΤΟΤΕ!!!
    (έχουν κλείσει τα αθλητικά!!!!!!!!!!!!!!!! )... άσε... <3 <3 ... εις το επανιδείν...

    (παρένθεση της παρένθεσης... Ω παρένθεση... καλό βραδυ... για πιο σίγουριά!!! χαχα... <3)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την αλήθεια, πίστευα πως εκεί θα βρω πολλές, δεν βρήκα όμως, πέρα απ' αυτή, της εφημερίδας.
    Να όμως που είμαστε ανίκανοι να πάμε μπροστά. Μόνο πίσω, δυστυχώς!
    Φιλιά κορίτσι! Καλά κάνεις και λες τον πόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή