Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

ΤΥΦΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ από τα σκουπίδια στους δρόμους


Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίσσονται στον Πύργο Ηλείας όπου οι πολίτες απειλούνται από θανατηφόρες ασθένειες όπως το τύφος και η πανώλη εξαιτίας των σκουπιδιών βάρους 13.000 τόνων που αποσυντίθενται στους δρόμους της πόλης και 47 κοινοτήτων επί μήνες.

Τις σχετικές προειδοποιήσεις απευθύνει ο καθηγητής Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχάλης Λεοτσινίδης, με έκθεσή του. Το πρόβλημα επιβεβαιώνει στο in.grκαι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, ο οποίος κάνει λόγο για 500 χωματερές εντός της πόλης.

Η έκθεση, που κοινοποιήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας, εμπερικλείει τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση του πληθυσμού των εντόμων -κυρίως της μύγας-, των ποντικών, αλλά και από τα αέρια που παράγονται από την αερόβια και αναερόβια ζύμωση, όπως το μεθάνιο.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:

1. Οι μύγες και κυρίως αυτές του είδους της οικιακής μύγας, είναι ως γνωστόν φορείς πολλών ασθενειών. Οι κυριότερες ασθένειες που μεταδίδονται με τα διάφορα είδη μύγας είναι:

• Τυφοειδής πυρετός και παράτυφοι
• Δυσεντερία
• Εντερίτιδες
• Εντερικά παράσιτα
• Τράχωμα
• Φυματίωση
• Ασθένεια του ύπνου
• Τρυπανοσωμίαση
• Τριήμερος πυρετός (φλεβοτόμος)
• Μύαση (ανάπτυξη των προνυμφών της μύγας –αυτιά, μύτη- σε άτομα που αμελούν τη καθαριότητα).

Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω εποχής, αναμένεται και εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού του εν λόγω εντόμου.

2. Όσον αφορά στους ποντικούς είναι γνωστό ότι αυτοί αναπτύσσονται και στους ακάλυπτους χώρους απόθεσης απορριμμάτων. Επίσης, από τη συχνότητα εμφάνισης εκτιμάται και η πυκνότητα πληθυσμού. Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι ο Νορβηγικός και Αλεξανδρινός ποντικός, οι οποίοι είναι φορείς πολύ σοβαρών ασθενειών όπως:

• Πανώλη
• Ενδημικός εξανθηματικός τύφος
(οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται από τον ποντικό στον άνθρωπο κυρίως με τον ψύλλο των ποντικών).
• Σαλμονέλωση
• Αιμορραγικός ίκτερος
• Τριχινίαση
• Πυρετός από δάγκωμα ποντικών (Sodoku)
• Λεπτοσπείρωση
• Τουλαραιμία κλπ
• Επίσης, συμβάλλουν στη μετάδοση τουλάχιστον άλλων 15 – 20 νόσων).

3. Κίνδυνοι από τα αέρια που παράγονται από την αερόβια κατ’ αρχήν και αναερόβια στη συνέχεια ζύμωση. Στα αέρια αυτά περιλαμβάνεται και το μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει εκρηκτικά μίγματα με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Θα μπορούσε κάθε μεγάλος σωρός να χαρακτηρισθεί σαν βραδυφλεγής βόμβα.

500 χωματερές μέσα στην πόλη

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Πύργου, Βασίλης Σεϊντής, χαρακτήρισε στο in.gr απόλυτα τεκμηριωμένη την επιστημονική άποψη του κ. Λεοτσινίδη. «Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί, με τα σκουπίδια να βρίσκονται στην πόλη παραπάνω από τρεις μήνες» είπε.

Στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, απάντησε πως η δημοτική Αρχή προσπαθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει αυτή τη στιγμή να βρει μία λύση.

«Προσπαθούμε με όποιο όπλο έχουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, με βάση τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένουμε τις αποφάσεις τόσο της Περιφέρειας όσο και της κεντρικής εξουσίας για να δοθεί μία λύση.

»Έχουμε υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση με το ΧΥΤΑ στο Φλόκα Αχαΐας, αλλά έγινε κατάληψη στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, μπλοκάροντας την μεταφορά των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να κάνουμε Πάσχα με σκουπίδια» τονίζει.

Σχετικά με το πρόβλημα που είχε προκύψει και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, αφού σε απόσταση 200 μέτρων λειτουργούσε χώρος προσωρινής εναπόθεσης σκουπιδιών, με αποτέλεσμα μύγες να έχουν κάνει κατάληψη ακόμα και στο χειρουργείο του νοσοκομείου, ο κ. Σεϊντής ανέφερε:

«Αυτό γινόταν κάποτε, γιατί ήταν προσβάσιμος ο χώρος για να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια εκεί και να φεύγουν για τους ΧΥΤΑ, κάτι που δεν γίνεται πια, αφού υπάρχουν 500 χωματερές μέσα στην πόλη».

Ζητούν λύση από την Αθήνα

Εξαιτίας του εκρηκτικού προβλήματος και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης σε τοπικό επίπεδο την προσεχή Δευτέρα 20 Απριλίου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με δύο αρμόδιους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το ilialive, o αντιπεριφερειάρχης θα ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την ώρα ο δήμος και τα χωριά του Πύργου, μετά από την πολύμηνη παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους, την αδυναμία εξεύρεσης λύσης από τη δημοτική αρχή και την αναγκαιότητα της παρέμβασής του υπουργείου ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών στην πόλη και τα χωριά.

Ταυτόχρονα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας θα παρουσιάσει στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των υπουργείων τις προτεινόμενες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τούδε και στο εξής.

Τον κ. Γεωργιόπουλο, θα συνοδεύσουν ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος προτείνει την άμεση ομαδική παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης σε μια προσπάθεια το κεντρικό κράτος να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Πύργος εδώ και εβδομάδες.

Η “μη λύση”

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας θα υπογράψει άδεια μεταφοράς των απορριμμάτων του Πύργου ύστερα από δεματοποίηση σε χώρο που έχει προτείνει ο δήμος. Πρόκειται για πρώην ΧΑΔΑ που έχει αποκατασταθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, οπότε απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Ταμείου που έχει χρηματοδοτήσει το έργο (ΕΠΠΕΡΑΑ) για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, η απόφαση αυτή δεν λύνει το υφιστάμενο πρόβλημα του Πύργου. «Τα σκουπίδια που βρίσκονται στον δρόμο έχουν σαπίσει και δεν γίνεται να δεματοποιηθούν. Αρα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η αποκομιδή τους από τους δρόμους και η μεταφορά τους σε συγκεκριμένο χώρο. Μετά την αύξηση της θερμοκρασίας οι συνθήκες στην πόλη είναι αποπνικτικές, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για συζητήσεις», τονίζει.

Μάλιστα, στο περιθώριο συνάντησής του με γονείς μαθητών ο κ. Γεωργιόπουλος παραδέχτηκε ότι “δυστυχώς δεν έχουμε λύση εμείς. Έχουμε εγκληματίσει ως προς αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνιαμε αποτέλεσμα να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια μη λύση στην Ηλεία. Άρα η λύση πρέπει να έρθει από αλλού. Η κυβέρνηση μπορεί να πείσει κάποιους ΧΥΤΑ ενεργούς να πάρουν τα σκουπίδια που σαπίζουν στους δρόμους του Πύργου και μπορούν αύριο να σαπίσουν και τις ζωές των ανθρώπων”.

Σημειώνεται ότι ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα σχολεία να μην ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των μαθητών.

Εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων της πόλης επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Ηλείας για να ενημερώσουν ευρύτερα για τις εξελίξεις αλλά και τις προθέσεις τους, ζητώντας επίσης να υποστηριχθεί το αίτημα της διακοπής των μαθημάτων λόγω έκτακτης ανάγκης και απειλής της δημόσιας Υγείας.

Κάτσε να πιάσουν οι ζέστες...!

ΤΥΦΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ από τα σκουπίδια στους δρόμους
ploumistos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου